life in france

Vet det er mange som er interessert i å høre om hvordan jeg har det her i Frankrike, så tenkte å dele litt bilder og fortelle litt fra hverdagen. Kanskje dere får et liiiitt bedre innblikk i livet mitt her. Og så sier jeg som jeg har sagt før; Har dere noen spørsmål, rop ut! 
 


 


2. September dro jeg og cirka førti andre norske til Frankrike. På flyplassen i Paris skilte vi lag, og Angers-folka, Eilif og vi som skulle til Fontenay-le-Comte tok bussen i jeg-aner-ikke-hvor-mange-timer før vi endelig var fremme. Over ser du mitt første fransk måltid. Wohoo!
 


Vi ble hentet av vertsfamiliene, og tilbrakte den første natten der. Min vertsfamilie har katter og hund og hage og epleduk og tre små soverom.
 1) Noe av det første jeg fikk ordnet meg var en vakker, liten mobiltelefon. 2) I ukedagene bor jeg på internat hvor jeg deler rom med to franske jenter. I begynnelsen var dette ganske merkelig; det gikk selvsagt greit, men til tider litt småkleine stillheter. Tror de var like redde for å snakke som jeg var. Nå kommer jeg og Juliette (bildet over) ganske godt overens, hun er supersøt.


 

Haha, jeg tok de aller fineste bildene jeg fant, altså! Over her ser dere Malin og hennes onsdagslunsj og Amalie og hennes middag. I midten ser dere gangen på internatet, som foreløpig er under oppussing. Jeg var utrolig misunnelig på Malin som fikk hvite vegger på sitt rom. Meen, når er de visst malt over; til rosa! Yes. Gangen er også malt; den er gått fra rosa til oransj. Men det er koselig da, skikkelig pastell-verden.

Litt mer om maten, ja. Den er virkelig et stort tema når man er i Frankrike! Over her ser dere to små lunsjer/middager. Vi har nemlig fått retter som er mye større. Utrolig nok! Det er mye mat at dere aner ikke. 

Fine Eira og meg en mandagsmorgen på internatet ♥ Vi norske var visst de eneste som var der, tre kvarter før skolen startet. Jaja. Her ser dere ihvertfall litt av hvordan de fæle badene på internatet ser ut. Men, vi overlever!

Været her er utrolig skiftende. Ene dagen er det 30º og sol, neste dag lyner, tordner og høljer det ned. Første bildet ser dere Amalie, Kristin og Thomas (han er fransk) den ene dagen været var verre enn værst. Det andre nyyydelige bildet, er meg og Amalie, mens vi satt i skyggen (fordi solen var aaaalt for varm) og gjorde lekser. Finaaa altsåå!

Et til nyydelig bilde av meg og Amalie, ja. Og, mer mat, ja. Jeg synes jeg spiser hele tiden (↑↓) men sånn blir det når dagens første måltid består av baguett og varm sjokolademelk som gir sukkerkikk i en halvtime, før man blir altfor sulten og alt for trøtt før lunsj. Dessuten går det syv laaange timer fra lunsj til middag. Etter det igjen så er det ingen måltider. Forstår ikke hvordan de franske klarer det!

Jaja, vi har begynt å kjøpe egen mat. Frokostblanding, for eksempel. Føler meg skikkelig smart når jeg kommer der med fitness-blandinga mi, men det er det eneste som er over middels sunt! Det tar vi med til frokost, og spiser frokostblanding med frisk frukt og varm melk. Luksus! Dette er riktignok noe inspektørene ikke liker i det heeele tatt; vi har allerede fått kjeft én tre ganger, og kommer sikkert til å få det flere ganger. Men helt ærlig, jeg foretrekker å få kjeft og holde meg våken frem til lunsj, enn å gjøre alt som de sier og sovne etter første time. Basta.

Vil veldig gjerne skrive mye mer om hvordan jeg har det, men må da helst ha noen litt mer konkrete spørsmål å svare på! Skal skrive et innlegg om programmet jeg reiser gjennom, men hvis det er noe om meg, skolen, klassen, internatet, de norske, byen, kulturforskjeller, vertsfamilien eller heeelt andre ting som du lurer på, så spør om det!

Hva synes du om innlegget? Skal jeg lage flere slike innlegg?

Har du noen spørsmål?

#utveksling #frankrike
lørdags morgen


Hver lørdags morgen er det marked i den lille byen jeg bor i. Da pleier vi å gå gjennom byen, med en kurv med grønnsaker og annet godt. Det er fint å vandre i franske gater, med bonjour, bisous og varme solstråler rundt seg.

Hva synes du om bildet?

I morgen kommer et innlegg med masse bilder, hvor jeg forteller litt om hvordan jeg har det, hva jeg gjør og hvordan dey er her. Håper dere er interessert!

 #utveksling #frankrike
å savne


slapp av. dette skal ikke bli et sippeinnlegg. men det er overaskende mye man savner, når man plutselig flytter vekk fra fine Norge.

Familie og venner. Det jeg savner aller mest er familie og venner, har så lyst til å ha noen om jeg kjenner ordentlig godt, som forstår akkurat hva jeg mener og hva jeg tenker uten at jeg må forklare for mye. Dessuten savner jeg å bare være med dem.

 

Norske måltider. Joda, maten her er god. Overraskende god. For god! Jeg spiser nemlig to fulle middager. Hver eneste dag. Dessuten har jeg fortsatt i meg den norske delen, som elsker mellomåltider. Det resulterer i at jeg nok spiser dobbelt så mye som jeg ville gjort til vanlig. Huff!

 

Maten. Pommes frites inneholder poteter. Poteter er grønnsaker. Grønnsaker er sunt. Altså er pommes frites sunt. Fransk tankegang på høyt nivå. Det går ihvertfal mye i fritert mat, mye baguette og mye sukker. Dårlig kombinasjon!

 

Trening. Som jeg nevnte i et tidligere innlegg er det ganske strengt om hvor jeg får lov til å være til en hver tid. Det er dermed liten mulighet for meg å bare gå ut å løpe en tur når jeg måtte føle for det, slik som jeg gjorde i Norge. Jeg savner å ordentlig begvege meg!

 

Frisk luft. Frisk, norsk luft er en mangelvare her. Jeg er tross alt ikke i Norge. For at luften sånn noenlunde skal nærme seg norsk standard må det bli kaldt, og det vil man jo ikke heller!

 

♦ Lange kvelder. I Frankrike er overgangen fra dag til natt ekstremt kort. Jeg savner kvelder med lav sol og fine skyer. Det er jo så fint!

 

Hva synes du om bildet?

Hva synes du om slike innlegg? Skal jeg lage flere? Jeg har nemlig masse som jeg savner!

#utveksling #frankrike

 
rue

Franske gater med rekker av gamle hus som snirkler seg i alle retninger. J'aime ♥

Noe som er annerledes fra norsk skole, er at man annenhver tirsdag har devoir i to timer. Det betyr at vi har to timer som er satt av til å gjøre prøver. Ja.. Kjente jeg var lettere spent da jeg satte meg ned for å ha mine to første prøver, på fransk. Dere skjønner, jeg har lettere problemer med å forstå hva oppgaven spør etter, noe som min venn Ordboken ikke heller alltid kan hjelpe meg med. Vi begynte med matte som gikk forholdsvis greit; Tro det eller ei, tallene er de samme her i Frankrike! Etterpå gikk vi videre til Physique Chimie, som er hakket vanskeligere. Surveillanten som delte ut prøven begynte å le da hun så min reaksjon på prøven. Den ene oppgaven var et kryssord (yes, kryssord på fransk med ord som jeg aldri har hørt om) og den andre oppgaven var å studere 3/4 av et A4-ark med tekst, for å deretter svare på oppgavene. Jeg var glad jeg hadde Ordboken min!

Men på fredag fikk vi tilbake disse to prøvene, og du kan tro jeg ble lettere overrasket da jeg så at jeg fikk 15/20 på fysikken! (Karakterskalaen går fra 0-20, hvor alt under ti er strykt og alt over femten og en halv tilsvarer en norsk sekser). Altås en nesten-sekser på min første prøve. Tror mine klassekamerater innså at jeg ikke er tilbakestående da jeg fikk bedre karakterer enn de fleste. Herlig! Matten fikk jeg forresten 16,5/20 på, noe som tilsvarer en sterk sekser. Hurra!

Woop, dette ble et skryteinnlegg. Men hallaa, jeg er fornøyd!

Hva synes du om bildet? 

Har du imponert deg selv i det siste?

#utveksling #frankrike
better

Det er søndag, og jeg er i bedre humør enn i går. I dag skinner solen, noe den ikke gjorde i går. Regnet hamret på ruten i timesvis, før det endelig gav seg ut på kvelden. Jeg var alene, og jeg hadde hjemlengsel. Idag derimot, smiler jeg!

Her er et (♥) til dere siden dere er verdens søteste. Takk for at dere er her!

Hva synes du om bildene?
k o n t r o l l

Så var den andre uken i Frankrike også gjennomført. Tiden går fort! 

Har ikke tenkt til å skrive et langt klageinnlegg, fordi det hjelper ikke noen. Men, jeg er sliten. Jeg er sliten av å savne alle dere hjemme og jeg er sliten av å ikke ha noen å få utløp for tankene mine hos. Jeg er sliten av å ikke få kontrollere meg selv og jeg er sliten av å være sliten. 

Til punkt nummer tre: Å ikke få kontrollere meg selv; Jeg er på internatet fra halv ni, mandags morgen til klokka fem, fredags ettermiddag. På denne tiden er det ikke lov å gå utenfor skoleområdets murer. Aldri. Jeg har et rom, som jeg deler med to, franske jenter. Jeg har to "bad"(les: dusj-og-toalett-båser) som jeg delere med alle internatjentene i seconde (vg1) og på collége (ungdomskole), noe jeg kan tenke meg er over 50 jenter. Når jeg kommer til vertsfamilien på fredagen har jeg, for første gang på en uke, mulighet til å være alene, på et eget rom. Jeg tror dere kan tenke dere at man blir sliten av det! Men jeg er likevel ikke fri, bare fordi jeg er hos vertsfamilien. Jeg får nemlig ikke lov til å gå ut alene, for å f.eks ta en joggetur, gå på butikken (som forøvrig ligger fem minutter unna. Til fots.) eller for å ta bilder! Bah. Jeg vil ut.

Hva synes du om bildet? "Modellen" er søte Amalie, fra den dagen vi kom.

Unnskyld for klaging, må bare få det ut litt. Jeg har det bra altså, det er ikke det!

Gi meg et (♥), så blir jeg glad.

#utveksling #sliten
jeg lever

Jeg lever. Og jeg har det bra. Så vet dere det! 

Da var en uke på fransk lycèe gjennomført, og jeg har det bra! Hvis man ser bort fra det faktum at jeg forstår ca. én prosent av det de franske sier, så går det faktisk mye bedre enn forventet. Det går mye bedre å snakke fransk for hver dag, selv om det fortsatt er EKSTREMT vanskelig. Man skulle tro at etter tre år med fransk på ungdomsskolen, skulle man være godt rustet for å forstå en hverdagslig samtale. Men neida, enkle ting som "å skru av lyset" og "å pusse tenner" blir vanskelig. Jeg lærer hele tiden i hvertfall. Heldigvis! De to siste dagene hadde vi forresten besøk av Mari, vår kjære kontaktperson nå mens vi er i Frankrike. Det var godt å se henne igjen, og å snakke med en norsk voksen. Det finnes det ikke mange av her!

Orker ikke å skrive så mye mer, har masse på hjertet, men det får bli en annen dag.

Grunnen til at jeg poster dette bilder, er at jeg føler meg litt ensom når jeg skriver dette. Vertsfamilien legger seg tydeligvis klokka ni, og jeg sitter alene med PCen på rommet, min første lørdagskveld i Frankrike. Jaja, jeg får vel legge meg jeg også, man blir trøtt av å være omringet av fransk hele tiden!

Hva synes du om bildet?

Hvordan har du det?

#utveksling #frankrike

et døgn

Om et døgn. Om et døgn bor jeg i Frankrike.

Da er kofferten trykket godt sammen og rommer den nette vekt av 22,5 kg. Alt er pakket og klart. Utenom meg. For å  være ærlig så er jeg helt rolig nå, men i morgen tidlig kommer jeg nok til å være en smule mer stresset. Det har enda ikke gått opp for meg at jeg faktisk skal bo i Frankrike. Bo. I. Frankrike. Uanset hvor mange ganger jeg sier det, går det ikke inn. Jaja, imorgen sitter jeg der, og da går det nok opp for meg. Forhåpentligvis!

Mer om vertsfamilien; De bor fem minutter fra skolen (woh), har fire katter, en hund og en hest, og bor i et lite hus med tre soverom og stor hage. Utenom at det er en godt voksen dame og hennes nitten år gamle sønn, vet jeg ikke så mye. Blir ihvertfall utrolig spennende å møte dem i morgen, og tilbringe min første natt som fransk student hos dem. 

Og, så vet vi alle at internett-tilgangen, når man kommer litt sørover i Europa, ikke nødvendigvis alltid er så god. Det kan bli en stund til neste gang dere hører fra meg! Men ikke bli redde, jeg har det nok veldig bra!

Hva synes du om bildet?

Høres det spennende ut? Har du noen spørsmål om opplegget? Noen andre innspill? Hva som helst!

#utveksling #frankrike

 
Les mer i arkivet » Februar 2015 » Januar 2015 » Desember 2014


Hei! Her kan dere skrive informasjon om dere selv, hva bloggen handler om og alt du egentlig vil. Det er ikke lov til å fjerne at designet er laget av meg!

For kontakt:
din epostadresse herhits